2009 Château La Mission Haut Brion - ab 6 Flaschen in der Holzkiste
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»A candidate for the wine of the vintage « (Robert M. Parker)
Wine Advocate (Robert M. Parker): 100/100 Punkte »A candidate for the wine of the vintage, the 2009 La Mission-Haut-Brion stood out as one of the most exceptional young wines I had ever tasted from barrel, and its greatness has been confirmed in the bottle. A remarkable effort from the Dillon family, this is another large-scaled La Mission that tips the scales at 15% alcohol. A blend of equal parts Cabernet Sauvignon and Merlot (47% of each) and the rest Cabernet Franc, it exhibits an opaque purple color as well as a magnificent bouquet of truffles, scorched earth, blackberry and blueberry liqueur, subtle smoke and spring flowers. The wine's remarkable concentration offers up an unctuous/viscous texture, a skyscraper-like mouthfeel, sweet, sumptuous, nearly over-the-top flavors and massive density. Perhaps a once-in-a-lifetime La Mission-Haut-Brion, the 2009 will take its place alongside the many great wines made here since the early 1920s. The good news is that there are nearly 6,000 cases of the 2009. It should last for 50-75+ years. Given the wine's unctuosity and sweetness of the tannin, I would have no problem drinking it in about 5-6 years.«Trinkgenuss: 2020 bis 2060
Weinwisser (Rene Gabriel): 19/20 Punkte »47 % Merlot, 47 % Cabernet Sauvignon, 6 % Cabernet Franc. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Das kompakte, reservierte Bouquet beginnt kühl, zeigt eine tolle Tiefe mit Trüffel, Zedern und feinen Rauchnoten, dann viel schwarze Beeren und getrocknete Heidelbeeren, insgesamt aber dominiert das Terroir die Frucht. Erhabener, mächtiger Gaumenauftritt, feine Muskeln umgeben einen geballten Körper der sich von der Aromatik her wieder fast nur im schwarzbeerigen Bereich abspielt, im massiv konzentrierten Finale dunkles Malz, Dörrbirnen, Korinthen. Ein grosser, machtvoller, klassischer Mission mit Potenzial für locker 40 Jahre.«Trinkgenuss: 2018 bis 2050
James Suckling: 98 Punkte»This is already closing with blueberry, mineral, fresh herbs, and licorice. Full-bodied, with ultra fine tannins yet muscular and racy. This is already very firm and tight. Yet muscular like a world-class ballerina. Muscular. Try after 2018.«
Wine Spectator: 96/100 Punkten »This is forcefully rendered, with dark tar, espresso and chocolate up front, backed by dense layers of fig sauce, currant reduction and smoldering black tea leaves. There's dense flesh and great drive on the finish, which has serious grip.« Trinkgenuss: 2016 bis 2035
»The deep garnet colored 2009 La Mission Haut-Brion absolutely sings of warm red and black currants, chocolate-covered cherries, liquid licorice, sassafras and espresso with hint of lilacs, pencil shavings and truffles. Full-bodied, rich, bold and oh-so-decadent in the mouth, the palate is completely packed with black fruit preserves and exotic spice layers, framed by wonderfully velvety tannins and seamless freshness, finishing epically long. Wow!«
Robert Parker gilt als einer der einflussreichsten Weinkritiker der Welt und hat mit seinem 100-Punkte-Bewertungssystem die Weinszene revolutioniert. Seine Leistungen haben ihn zum Wein-Guru gemacht. Parker legte nicht nur Wert auf die Vergabe von Punkten, sondern auch auf ausführliche Verkostungsnotizen und detaillierte Beschreibungen der Weine. Seine Expertise spiegelte sich in präzisen und eindrucksvollen Bewertungen wider.
Das führende deutsche Wein- und Verkostungsmagazin ist bekannt für seine unabhängigen und kompetenten Weinkritiken und das schon mehr als 25 Jahre.
»Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Würzig-tabakig unterlegtes dunkles Waldbeerkonfit, ein Hauch von Velours und Valrhonaschokolade, frische Limettenzesten sind unterlegt, mineralischer Touch. Komplex, frische Kirschen, Brombeeren, feste, tragende Tannine, sehr gute Frische, spritziger Stil, Nuancen von Weichsel, dunkle Schokoladenuancen im Abgang, salziger Touch, sichereres Reifepotenzial, hat seine erste Trinkreife noch nicht erreicht. Am besten noch zwei, drei Jahre liegen lassen.«
Ein Genussmagazin für den deutschsprachigen Raum mit dem Fokus auf Wein, Essen und Reisen. Zudem werden in regelmäßigen Abständen Wein- und Restaurant-Guides herausgebracht. Für die Guides bewertet ein professionelles Verkostungsteam, dem auch Sommeliers angehören, jährlich über 4000 Weine.
»Dark, cool and sleek, this is a very sophisticated wine with great structure and polished tannins that's just beginning to give its best. The cassis and blackberry fruit is brightest on the long finish and that suggests this has great aging potential. Drink or hold.«
Ist neben Robert Parker der weltweit einflussreichste Wein-Kritiker. Mit einem außergewöhnlichen Arbeitspensum von 4.000 Weinverkostungen pro Jahr ist James Suckling längst legendär und seine Bewertungen sind von größter Bedeutung.
»Such a generous and ripe wine, with a dark core of tannins surrounded by opulent fruit. Black fruits, coffee, very concentrated flavors, a powerhouse of structure and richness. The warmth of the wine is palpable, as is the aging potential.«
Der Wine Enthusiast ist ein renommiertes internationales Weinmagazin mit amerikanischen Wurzeln. Hier finden Sie eine Fülle von Weinbewertungen und -empfehlungen von namhaften Kritikern, die das 100-Punkte-System verwenden, um Weine zu beurteilen.
»The 2009 La Mission Haut-Brion has a wonderful, extravagant bouquet with a slight medicinal note (not apparent on the bottle poured blind the following week) infusing the precocious red fruit, all beautifully defined with star anise and bayleaf developing. The palate is medium-bodied with supple tannin, very well judged acidity, precocious in style with a long finish that maintains that medicinal leitmotif. Wonderful.«
Diese Weinbewertungsplattfrom wurde vom ehemaligen Chefredakteur des "The Wine Advocate", Antonio Gallonis, 2013 gegründet, welcher sich höchst fachkundig mit der italienischen Weinwelt beschäftigt.
** Mitmachen lohnt sich. Wie es funktioniert, erfahren Sie in den ausführlichen Teilnahmebedingungen.
Erzeuger
Château La Mission Haut-Brion
Geschmack
Trocken
Farbe
rot
Land
Frankreich
Region
Pessac-Léognan
Unterregion 1
Pessac-Léognan
Rebsorten Auflistung
Merlot
Trinktemperatur
16-18 °C
Passt zu
Käse, Lamm, Rind, Schwein, Wild
Weinstil
Komplex, Strukturiert, Würzig
Alkoholgehalt
14 % vol
Lagerfähigkeit
Allergene / Inhaltsstoffe
Sulfite
Produkttyp
Rotwein
Inhalt (Liter)
0.75 l
Produzent / Abfüller / Hersteller
Chateau Haut-Brion
Anschrift
F-33600 Pessac
Artikelnummer
145846